Logo google

Camins de Sefarad

Google insufla vida al patrimoni jueu espanyol

Un viatge en el temps a través de calls espanyoles - via Google

El client

Google és una companyia que no necessita presentació. Amb més de 100.000 empleats i amb una implantació en el mercat enorme, els seus serveis inclouen el motor de cerca més utilitzat del món, el vídeo, el correu, la geolocalització, serveis al núvol, publicitat i molts més. Google és un dels pilars de l'Internet tal com el coneixem.

Hem treballat amb Google des de 2011 fins a 2015 en projectes per a la web i dispositius mòbils tot explorant les possibilitats de la plataforma Google Maps.

Els nostres serveis

  • Consultoria digital
  • Arquitectura tècnica
  • Disseny gràfic (UI)
  • Usabilitat (UX)
  • Desenvolupament web
  • Programació
  • Documentació
  • Desenvolupament de continguts
  • Beta-testing

El projecte està publicat a:
www.redjuderias.org/google/.

Veure lloc
Screen capture

Un projecte global

L'objectiu de Google era crear un projecte pilot per geolocalitzar informació històrica d'actius patrimonials a la plataforma Google Maps.

Fluido Digital va ser l'encarregada de conceptualitzar el projecte, delimitar el seu abast, crear la interfície d'usuari i utilitzar les eines de Google per desenvolupar aplicacions útils, fàcils d'utilitzar i de gran valor afegit.

A vista d'ocell

El propòsit principal era posar en valor el patrimoni històric d'origen sefardita tot esprement les possibilitats de la tecnologia de Google.

Gestionar un volum d'informació tan ampli no va ser una tasca senzilla, especialment quan les seves fonts són desiguals i poc organitzades.

El nostre enfocament va ser unificar i completar la informació patrimonial i utilitzar Google Maps i Google Street View per presentar-la de manera homogènia i estructurada en capes d'informació. El resultat és una aplicació amb disseny molt poc intrusiu on el contingut es contextualitza en la seva ubicació original i es relaciona amb enclavaments similars en altres ciutats.

Screen capture

24 ciutats
523 enclavaments
910 registres cronològics
1683 imatges
68 Textos complementaris
138 Veus lèxiques comentades

“Hem tingut els millors partners. Fluido Digital ha utilitzat les eines de Google millor fins i tot que molts enginyers de Google. Han fet un treball increïble”.

William Echikson, Google Europe.

Simplificant la navegació

En la versió per iOS i Android, emfatitzem els aspectes que són realment importants per a un usuari mòbil.

Aquest treball és visible especialment en la senzillesa del disseny de navegació, basada en un patró lineal i intuïtiu. L'usuari decideix com i quina informació necessita i l'aplicació la presenta de manera segmentada segons els seus interessos. La barra d'eines de la part inferior ofereix les opcions bàsiques de visualització. La resta d'opcions es mostren de manera intel·ligent segons la geolocalització de l'usuari.

App

Emporta't la ruta a la butxaca

Les aplicacions mòbils han de ser útils per als usuaris que volen conèixer de primera mà el patrimoni d'una ciutat.

El nostre enfocament va ser una vegada més la simplificació: posar en primer pla les eines més rellevant per al viatger i deixar que aquest decideixi la quantitat i el tipus de contingut que desitja rebre.

Mapes

L'objectiu de disseny del projecte era crear una experiència immersiva que presenti la història de les comunitats jueves a Espanya d'una manera educativa però evocadora.

Els mapes i les cronologies guien els visitants a través de les ciutats i els seus enclavaments seleccionats.

La capacitat de l'usuari per canviar la selecció d'ubicació (als mapes) i de temps (a les cronologies) per a recrear un esdeveniment històric és un exemple de com es pot utilitzar la interactivitat per educar i involucrar les persones de manera activa en una narrativa històrica.

Screen capture
Screen capture

Cronologies

Les línies de temps creen xarxes històriques de personatges, esdeveniments i llocs entre més de 900 registres cronològics.

Com en els mapes, els usuaris poden personalitzar la presentació modificant interactivament els paràmetres de temps, seleccionant entre desenes d'etiquetes o filtrant els registres per ciutats, categories o paraules clau.

Tots els elements de les cronologies són interactius. Les relacions entre aquests es visualitzen quan es seleccionen múltiples etiquetes i els registres s'unifiquen al llarg de les bandes temàtiques en la interfície.


“Google mostra la gran ambició de crear una plataforma que altres institucions puguin utilitzar que barregi informació i història en un sistema de mapeig”.

The New York Times
Icons

A la premsa

And Now, via Google, Time Travel Through the Streets of Segovia. The New York Times, Doreen Carvajal. 15 de gener de 2013.

I have never been to Segovia, but the new Web site took me on a haunting stroll to a street framed by stone walls called Martínez Campos. It was the site of the Campo synagogue – built and paid for in 1456 by Elvira González, although she was then a convert. Nothing remains of the building.

Google helps brings lost Jewish Spain to life. The Jerusalem Post, Marion Fishel, 18 de desembre de 2012.

Descubre y conoce el patrimonio judío de España en Internet. Blog Oficial de Google España, Bill Echikson, 24 de desembre de 2012.

Patrimonio judío a golpe de ‘clic’. El País, 24 de desembre de 2012.

Las ciudades y barrios judíos son, cada vez más, un reclamo turístico para los viajeros y habitantes de enclaves en los que la herencia sefardí ha dejado huella, sobre todo en forma de cultura, costumbres, monumentos y otras disciplinas artísticas. Un legado que se remonta a más de mil años atrás y que tiene un alto valor para la sociedad española.


Screen capture

“[Aquest projecte] obre un panorama de coneixement, i tots sabem que el coneixement és la pedra angular de la tolerància i la convivència. Per recuperar part d'Espanya, que ha de donar-se a conèixer. Per completar la imatge d'Espanya. No només per als jueus. Per rehabilitar, o recompondre d'alguna manera, un error històric”.

José Angel Lopez Jorrin, director. Marca Espanya.

Una mirada al futur

Resultats

Estem encantats amb el treball que hem dut a terme amb Google. No només vam complir els nostres objectius i els seus amb la web i les apps mòbils, sinó que van superar les expectatives. A través d'un sòlid sistema d'administració de continguts, es pot continuar afegint registres i enclavaments en el futur per expandir les capacitats del projecte.

En Fluido Digital estem molt contents de ser la inspiració d'altres projectes de mapejat del patrimoni jueu com la fundació World Jewish Heritage, que ha utilitzat el nostre enfocament i estratègia per a la creació d'una xarxa digital d'enclavaments culturals hebreus a escala global.